Ideeën en Inspiratie

Stencils uit het niets…

Je kent de geschiedenis van het sjabloneren al. Vandaag nodigen wij u uit om een kijkje achter de schermen te nemen – wij laten u zien wat de huidige manieren zijn om stencils te maken, wij leggen uit van welke materialen zij zijn gemaakt en wij vertellen u iets over onze productieoplossingen.

Thuis sjablonen maken is triviaal eenvoudig. Breng gewoon het gekozen patroon over op een hard materiaal en knip de delen die je wilt schilderen uit. De decoratie kan op een vel worden gedrukt en vervolgens met een mes worden uitgesneden op karton of dikke folie. De onbetwistbare voordelen van dergelijke stencils zijn: een zeer individueel karakter van de creatie, het hele scala aan mogelijkheden om het patroon te kiezen en de lage prijs. De kwaliteit van de afwerking is echter het overwegen waard. Helaas moet je bij dit soort handwerk rekening houden met het feit dat het eenmalig is – als je meerdere patronen wilt schilderen, heb je evenveel sjablonen nodig. Dit is tijdrovend en betekent dat de ornamenten van elkaar kunnen verschillen door onregelmatige uitsnijdingen.


Maar hoe zit het met kant-en-klare stencils?


Het kiezen van een kant-en-klare sjabloon bespaart ons zeker veel tijd in verband met de voorbereiding ervan, en de beschikbare reeks ontwerpen moet voldoen aan verschillende smaken. Wanneer u besluit er een te kopen, moet u kijken naar de varianten die op de markt verkrijgbaar zijn. We verdelen schilderstencils in wegwerp- en herbruikbare. De eerste zijn meestal gemaakt van zelfklevende folie, waardoor het product gemakkelijk op de te versieren plaats kan worden bevestigd. Na het schilderen van de uitgesneden fragmenten scheur je het sjabloon af en dat is het einde van je werk. Een onbetwistbaar voordeel van deze oplossing is de nauwkeurigheid waarmee de zelfklevende folie hecht. Daardoor is er een klein risico dat er verf druipt. Aan de andere kant is een herbruikbaar stencil een investering in het decoreren van een grote oppervlakte van het interieur. Dit product is iets duurder dan de wegwerpversie, maar zeker goedkoper dan behangpapier. Als we kiezen voor de versie voor eenmalig gebruik, besluiten we vooraf om alleen op een bepaalde plaats en in een bepaald formaat te decoreren. Bij het maken van een compositie moeten we beslissen over de aankoop van meerdere stencils, wat duurder kan uitvallen dan de keuze voor de herbruikbare versie. Een bijkomend voordeel van de variant voor meervoudig gebruik is de mogelijkheid om het patroon te spiegelen. Gewoon draaien om een andere kijk op het ontwerp te krijgen, waardoor de decoratie aantrekkelijker wordt.


In het geval van sjablonen kunnen we ook spreken van een verdeling in de manieren om ze te maken – ze kunnen met een laser worden gebrand of met een mes worden uitgesneden. Laser werkt niet alleen voor metalen producten. Het heeft ook zijn toepassing gevonden in het uitsnijden van stoffen, zowel natuurlijke als kunstmatige. De lichtbundel is extreem snel, wat de productie efficiënter maakt. Het gereedschap slijt minder vaak, zelfs bij zeer complexe decoratieve elementen. De laser smelt de patroondelen op een gecontroleerde manier, zodat de randen een gladde afwerking krijgen, hoewel de randen bruin kunnen worden. In dat geval moet tijdens de productie perslucht worden gebruikt. Werken met een mes garandeert de nauwkeurigheid van elk snijpatroon. Zelfs de kleinste delen van het ornament worden bij het uitsnijden zo nauwkeurig als in een grafisch programma. De randen zijn glad, knoeien niet en vormen geen bobbels, die bijvoorbeeld kunnen ontstaan bij het branden van plastic met een laser. Het nadeel van deze techniek is echter de frequente slijtage van het blad, waardoor de bedrijfskosten toenemen.


En nu iets over ons:


Onze stencils zijn gemaakt van 0,3 mm dik flexibel polypropyleenfolie, zodat ze perfect hechten op vlakke oppervlakken. Wij gebruiken messen van hoge kwaliteit, zodat onze machines de patronen zo nauwkeurig mogelijk kunnen maken. Wij hebben het gebruik van lasersnijden afgewezen om verbrande en ongelijke stukken materiaal te voorkomen. Dit zou het onmogelijk maken om het ontwerp nauwkeurig over te schilderen – de verf zou onder het sjabloon kunnen doorlopen, waardoor lelijke sporen zouden achterblijven die niet langer als decoratief konden worden omschreven. Wij gebruiken plastic, dat volledig recyclebaar is, dus zelfs na maximaal gebruik van het stencil kan het nog een leven krijgen. Door de dikte van het materiaal kan de sjabloon in verschillende technieken worden gebruikt – van de eenvoudigste verf tot ingewikkelde arrangementen met structuurpasta en sierpleister.