Ideeën en Inspiratie

Very Peri – verbazingwekkend Pantone’s kleur van het jaar 2022

Very Peri - Pantone's color of the year 2022

Elk jaar selecteert Pantone een kleur die de hoofdtint wordt voor het hele seizoen. Welke kleur is er dit jaar gekozen? Wat is Very Peri? Hoe voeg je het toe aan het interieur? Welke stencils passen er het beste op? Met welke andere kleuren kun je het combineren? Al deze vragen beantwoorden we in dit artikel!

Pantone Institute – een organisatie die van kleuren houdt

Het Amerikaanse Pantone Instituut werd in 1963 opgericht op initiatief van Lawrence Herbert. Hij creëerde een innovatieve methode om kleuren te ontwikkelen, te identificeren en te matchen – de Pantone Matching Systeem. Tinten worden geschreven met behulp van getallen, waarbij ook rekening wordt gehouden met kenmerken als metalliciteit en fluorescentie. Daardoor ontstaan de kleuren niet bij het mengen van inkt tijdens het drukken op het oppervlak (zoals in de CMYK-schaal). De zekere uniformiteit van de Pantone-schaal betekent dat de kleurenafdruk er altijd hetzelfde uitziet. Het bedrijf heeft over de hele wereld grote erkenning gekregen. Alle publicaties van het Pantone Instituut worden momenteel beschouwd als een van de belangrijkste bronnen van informatie over kleuren.

Very Peri – de kleur van het jaar 2022

Elk jaar kiest het team van deskundigen van het Pantone Institute een kleur die voorop zal lopen bij alle trends, zowel op het gebied van interieurdesign als mode. Na de set van twee tinten van vorig jaar… Verlichtend en Ultiem grijs – symboliseert verzet, maar ook optimisme en hoop, zo nodig in tijden van pandemieën. Voor de 23e editie, Very Peri 17-3938 werd gekozen op basis van onderzoek en analyse. Volgens het bedrijf is de combinatie van een blauw-violette tint met een vleugje warm rood, verwijzend naar de maagdenpalmbloem, bedoeld om de artistieke ziel te ontketenen, creativiteit en vindingrijkheid te stimuleren, de wereldwijde transformatie na een periode van isolatie te symboliseren, het zelfvertrouwen te vergroten en te verwijzen naar de artistieke, virtuele wereld.

Hoe regel je een interieur met een Very Peri tint?

De gepresenteerde blauw-violette tint kan, ondanks zijn kalmte, in overdaad te overheersend zijn. Toch hebben we met het gebruik ervan veel mogelijkheden voor een unieke styling. Naast de traditionele bedekking van een hele muur of een deel ervan met verf, Very Peri is ook de moeite waard bij het sjabloneren van decoratieve details, zoals Mandala. Een sjabloonpatroon dat tegels imiteert, zoals “Valetta” is ook mooi in deze kleur, vooral op een witte of grijze achtergrond. Very Peri kan ook worden ingevoerd met accessoires voor het interieur. Vazen, kussens, bedovertrekken of ander textiel zullen ingetogenheid verlevendigen, pastel kamers, vooral in de slaapkamer en de woonkamer.

Welke kleuren kun je combineren met Very Peri?

De ideale combinatie voor Very Peri zal neutraal wit zijn, waarmee de blauw-violette kleur perfect wordt belicht en in het oog springt. Aan de andere kant zal het wit van accessoires voor kamers geschilderd in de kleur van dit jaar het interieur artisticiteit en elegantie geven. Verschillende tinten geel of goud gecombineerd met Very Peri zal een moderne combinatie zijn die geschikt is voor vele interieurs. Zwart en grijs van de glamourstijl met de beschreven kleur zorgen voor een unieke opstelling. Dit maakt Very Peri een duidelijk antwoord op de behoeften van verschillende decoratieve trends.

Geef een reactie