Ideeën en Inspiratie

4 tips voor schilderen op stof

4 Tips for Painting on Fabrics

Tropisch T-shirt

Vraagt u zich af hoe u een oud, lang gedragen T-shirt kunt vernieuwen? Wil je een kleurrijke, interessante toets geven aan je saaie katoenen tas? Of misschien heb je vlekken op je kleding gemaakt en kan geen vlekkenverwijderaar het redden? Dan bent u hier op de juiste plaats! In dit bericht laten we je stap voor stap zien hoe je op stoffen kunt schilderen, welk gereedschap je nodig hebt, en we geven je enkele tips die je werk veel gemakkelijker zullen maken!

Je zult het nodig hebben:

  • de "Tropisch Paradijs" sjabloon
  • een katoenen T-shirt
  • verven voor stoffen
  • spons borstels
  • een klein penseel voor de afwerking
  • plakband
  • kartonnen achterkant
  • verfbak
  • water
TIP #1

VOORBEREIDING VAN MATERIALEN

De stof die we besloten hebben te gebruiken voor het werk is een wit katoenen T-shirt. Om het schilderen zo eenvoudig en duurzaam mogelijk te maken, is het de moeite waard om katoen of linnen van goede kwaliteit te kiezen. Voor het schilderen moet het T-shirt gewassen worden. Dankzij deze stap verwijdert u alle chemicaliën en vuil die tijdens het productie- en verzendingsproces zijn achtergebleven. Gebruik echter geen wasverzachter – dat kan het absorptievermogen van het materiaal verminderen. Vervolgens goed drogen en het kledingstuk strijken. Elke vouw zou het moeilijk maken om het patroon te maken. Leg daarna een kartonnen achterkant in het midden van het T-shirt om de achterkant van de stof te beschermen tegen ongewenste kleurafscheiding.

TIP #2

PATROON EN KLEUR

Het maken van een tropisch T-shirt vereist de keuze van de juiste kleuren en patronen. Dankzij de sjablonen kun je alle bladeren schilderen – banaan, palm of monstera. Je kunt ze ook allemaal combineren en een echt vakantieontwerp maken! Tegen de tijd dat je begint te schilderen en met kleuren speelt, denk je na over de compositie die je wilt krijgen. Het gebruik van verschillende patronen vereist een gedetailleerde planning van de opstelling. Als u echter een kant-en-klaar decor kiest, zoals “Tropisch Paradijs” kunt u de sjabloon meteen op de stof plakken met schilderstape. Maar hoe zit het met de kleuren? De keuze aan stofverven is enorm! U hoeft echter niet de hele kleurenkaart in één keer te kopen. Verschillende tinten groen, blauw of geel zijn perfect voor tropische patronen.

TIP #3

SCHILDERIJ

Stoffen versieren is heel eenvoudig met het juiste gereedschap. Sponskwasten werken perfect, omdat u daarmee snel en nauwkeurig het patroon kunt bedekken. Gebruik daarentegen voor kleine, gedetailleerde elementen of aanpassingen een klein penseel met stijve haren. Als je de producten zo hebt voorbereid, kun je beginnen met schilderen! Textiel houdt niet van een “droog penseel” – breng altijd voldoende kleur aan om een volledige streek te maken. Bovendien gaan verven voor stoffen goed samen met water, waardoor ze kunnen worden verdund en beter door het materiaal kunnen worden verspreid. Zo kunt u artistieke vegen of schaduwen aanbrengen. Vergeet ook niet dat u door de kleuren te verdunnen het korsteffect op het T-shirt voorkomt.

TIP #4

TWEAKING

Na het werk kunt u de sjabloon meteen voorzichtig van het T-shirt verwijderen, waarbij u erop let dat u het patroon niet bevlekt. De geverfde stof moet ongeveer 24 uur bij kamertemperatuur drogen. De volgende belangrijke stap is het behoud van het patroon, zodat het niet vervaagt of afspoelt. Het enige wat je hoeft te doen is het gedroogde T-shirt binnenstebuiten keren en het strijken. Door de temperatuur kan de verf beter doordringen in de fieber van het materiaal, waardoor het bestand is tegen het schoonmaken van vuil. Zo’n goed voorbereid T-shirt kan op 40 graden gewassen worden.

Geef een reactie