Ideeën en Inspiratie

Hoe sjabloneren: houten tegels

How to stencil: wooden tiles

Niets geeft meer voldoening dan een handgemaakte houten decoratie. Met behulp van sjablonen verandert u in een handomdraai zelfs het meest veeleisende interieur. Dit is de perfecte manier om oude, houten meubels van je grootouders op te knappen. Door ze een tweede leven te geven, behoudt u niet alleen een familiestuk, maar krijgt u ook een originele decoratie die perfect bij uw interieur past. Hebt u kleine houten tegels en weet u niet hoe u ze moet gebruiken? Met behulp van stencils maak je er gemakkelijk een origineel kinderspeelgoed van. Zet er geometrische basisfiguren op, vul ze met intense kleuren en stimuleer de creativiteit van je peuter! Spelenderwijs leren is de beste manier om je kennis te verbreden. Versieren met sjablonen is een groot avontuur! Nodig de hele familie uit om te spelen en samen echte kunstwerken te maken! In de blog van vandaag vertellen we je welke techniek het beste werkt, welk sjabloon je moet kiezen en welk gereedschap je nodig hebt om zo’n decoratie te maken. We nodigen je uit!

WINKELLIJST:

 • sjabloon van de Nakleo Tile Collection
 • gladde sponsborstels
 • acrylverven
 • houten tegels
 • schuurpapier
 • maskeertape
 • houten plank om het geheel te lijmen
 • blanke lak
 • doek
 • verfbak
 • verfroller of kwast
 • wegwerphandschoenen
TIP #1

HET OPPERVLAK VOORBEREIDEN

Heb je alle benodigde materialen al uitgezocht? Het is tijd om naar de volgende fase te gaan! Een grondige voorbereiding van het oppervlak is een van de belangrijkste stappen die we niet mogen vergeten. Een houten tegel kan veel onregelmatigheden vertonen. Om ze weg te krijgen, schuur je het geheel grondig met schuurpapier. Dan krijgt ons oppervlak een perfect gladde textuur, en de decoraties erop zullen er geweldig uitzien! De laatste stap voordat met de decoratie wordt begonnen, is het volledig verwijderen van alle stof en vuil van het oppervlak. Hier is een schone, licht vochtige doek het perfecte hulpmiddel.

TIP #2

OVEREENKOMEN MET DE JUISTE SAMENSTELLING

In ons brede assortiment vindt u een ruime keuze aan patronen met verschillende leidmotieven. Geometrisch? Bloemen? Marokkaans? Of misschien abstracties geïnspireerd door de tijdloze art-decostijl? Zet in op het ontwerp dat je het dichtst bij ligt! In het geval van het decoreren van houten tegels zijn stencils uit de Nakleo Tile Collection en Nakleo Arts&Crafts Collection perfect. Door de verscheidenheid aan beschikbare formaten kunt u elke compositie maken. Om het werk te doen, gebruikten we het sjabloon “Tarouca”. Je maakt gemakkelijk echte kunstwerken van 6 verschillende patronen, en de volgorde van de patronen hangt alleen af van je creativiteit!

TIP #3

DECORATIES MAKEN

Heb je alle bovenstaande stappen gedaan? Geweldig! Hoog tijd om te gaan decoreren! Bevestig het geselecteerde sjabloon op het oppervlak met behulp van plakband. Vraag je je af op welke manier je het patroon moet vullen om op te wedden? In het geval van houten tegels is de tapmethode de perfecte keuze. Met gladde spons borstels vult u het hele vel nauwkeurig. Vergeet niet om een kleine hoeveelheid verf op het penseel te doen en het patroon met meerdere lagen te bedekken. Dan voorkom je dat de emulsie onder het sjabloon lekt en ziet het hele decor er spectaculair uit! Het is ook een goed idee om het hout van tevoren met een uniforme verf te bedekken. Zowel lichte als donkere tinten vormen een ideale basis voor latere metalen decoraties.

TIP #4

HET PATROON VASTZETTEN

Scheur na het tikken het vel voorzichtig van het oppervlak en laat de tegel volledig drogen. Voordat u het decor vastzet, kunt u kleine correcties aanbrengen en extra decoraties aanbrengen. Glitter? Of misschien pailletten? Laat je leiden door je eigen creativiteit! Het is tijd voor de laatste fase! Een nauwkeurige bescherming van het patroon met een speciale acrylvernis is een stap die de moeite waard is om te onthouden. Een klassieke roller of verfkwast is hiervoor perfect. Dankzij deze maatregel voorkomt u kleine beschadigingen en zal de decoratie u veel langer van dienst zijn.

Geef een reactie