De boho-stijl, ook bekend als bohemian, is een esthetiek vol kleuren en vrijheid. Het put zwaar uit hippie-, artistieke en zigeunerculturen, wat resulteert in een unieke mix van ontspanning en verfijning. In boho-interieurs wordt vaak gebruik gemaakt van vintage meubels, wat de ruimte een eigen karakter geeft. Daarnaast benadrukt boho natuurlijke materialen zoals hout, linnen, wol en katoen, die warmte en gezelligheid brengen in het interieur.

Boho stijl in je interieur

Wat is boho-stijl?

Boho-stijl, met zijn wortels in de 19e eeuw, ontstond toen de artistieke bohemien-gemeenschap elementen begon te vermengen uit verschillende culturen en tijdperken op een vrijgevochten, onconventionele manier. Deze beweging wordt gekenmerkt door een rijkdom aan patronen, kleuren en texturen, vaak geïnspireerd door verschillende culturen en periodes. Etnische, bloemrijke en geometrische patronen verschijnen niet alleen op stoffen, maar ook op meubels en accessoires. Het hangt allemaal af van of je een neutrale basis wilt met kleurrijke accenten of gedurfde muurkleuren met lichte, natuurlijke decoraties. Boho-stijl waardeert ook ambachten en items met een ziel – oud, gerestaureerd meubilair, keramiek van lokale werkplaatsen of vlooienmarkten, en handgemaakte macramé brengen een persoonlijke en unieke sfeer in het interieur. Naarmate deze interieurontwerptrend evolueerde, begonnen unieke patronen te verschijnen op muren en alledaagse voorwerpen, verwijzend naar kenmerkende elementen die verband houden met volks-, Azteekse of zelfs natuurlijke motieven. De sjablonen die beschikbaar zijn in onze winkel zijn verkrijgbaar in veel ontwerpen, van etnische en bloemmotieven tot geometrische vormen, zodat je ze kunt aanpassen aan je persoonlijke voorkeuren en interieurstijl.

Revitaliseer je interieur met boho-kleuren!

Het kleurenpalet in boho-stijl is zeer divers en eclectisch, waardoor je vrij kunt combineren met verschillende tinten en patronen. Oorspronkelijk was de boho-stijl nauw verbonden met ordelijkheid en verwijzingen naar natuurlijke materialen. Echter, in de loop der tijd, net als alles, zijn deze arrangementen geëvolueerd naar gedurfdere en meer avant-garde vormen. Ondanks de rebellie van kunstenaars in de afgelopen eeuw zijn bepaalde aspecten onveranderd gebleven. Interieurs in deze stijl bevatten vaak kleurrijke accenten die de ruimte verrijken en karakter toevoegen. De belangrijkste kleuren in deze stijl zijn die welke de natuurlijke tinten van de aarde weerspiegelen en geïnspireerd zijn op het palet van de natuur. Warme tinten bruin, groen en beige domineren, wat gezelligheid en rust brengt in het interieur. Beiges, crèmes en zandkleuren bieden een uitstekende basis en vormen een achtergrond voor levendiger accenten. Groentinten, variërend van olijf tot diep bosgroen, verbinden zich met de natuur en voegen frisheid en harmonie toe aan de interieurs.

Boho stijl in je interieur
Boho stijl in je interieur

Hoe je jouw huis kunt decoreren in boho-stijl?

Het decoreren van een huis in boho-stijl vereist een creatieve benadering. Begin met de muren, die het decor kunnen vormen door het gebruik van intense, warme kleuren zoals roest, geel of beige. Je kunt ook sjablonen gebruiken om etnische patronen, mandala’s of geometrische vormen toe te voegen, waardoor unieke artistieke accenten ontstaan. Textiel speelt hier een cruciale rol – omring jezelf met zachte, natuurlijke materialen zoals linnen, katoen en wol. Deze zijn perfect voor het decoreren van kussens, plaids, gordijnen en tapijten. Op deze manier kun je materialen kiezen die ademend zijn en gemakkelijk schoon te maken, vaak ook milieuvriendelijk. Daarnaast moeten donkere of lichte accessoires van wilgentenen, rattan en bamboe, zoals lampen, stoelen en fauteuils, een belangrijke rol spelen. Maak de look compleet met meubels gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout of steen, die warmte en authenticiteit aan het interieur brengen. Met deze elementen creëer je een ruimte vol leven, vrijheid en artistieke expressie, kenmerkend voor de boho-stijl. Door sjablonen te gebruiken kun je originele decoraties maken op muren, meubels of stoffen, waardoor een echte boho-sfeer in je huis ontstaat.

Breng natuur in je ruimtes

Of je nu kiest voor een neutrale basis of gedurfde kleuren, de boho-stijl benadrukt ook het opnemen van planten, die dienen als een poort naar een nauwere verbinding met de natuur. Planten versterken de esthetiek van een kamer en veel ervan, passend bij een woestijn- of tropische sfeer, hebben gezondheidsvoordelen. Hun aanwezigheid verbetert niet alleen de uitstraling van de ruimte, maar ook de luchtkwaliteit. De bohemienstijl draait in essentie om het waarderen van de natuur, ermee bezig zijn en je onderdompelen in de voordelen ervan. Planten zien er geweldig uit tegen patronen die deze stijl weerspiegelen. Of het nu gaat om een minimalistisch geometrisch ontwerp of een meer uitgebreide tropische variant, elke plant verdient een visueel aantrekkelijke opstelling. Onze sjablonen bevatten patronen die perfect passen bij zowel de klassieke boho-stijl als meer flexibele, creatieve wanddecoraties. Door deze sjablonen te gebruiken in combinatie met het kleurenpalet van onze “Retro Chic” acrylverven wordt het gemakkelijk om een samenhangende look te creëren. Deze sjablonen zijn eenvoudig te gebruiken, waardoor je zelfstandig en creatief kunt decoreren. Ze stellen je in staat om moeiteloos motieven in je interieur te introduceren die het karakter van je huis of appartement benadrukken.

Boho stijl in je interieur